Екскурзија

Екскурзија Смарт Арт 2021

Трећег дана конференције организована је посета Манастиру Манасија и Краљевском маузолеју на Опленцу. Манастир Манасија подигнут на почетку петнаестог века представља најзначајнији споменик последњег процвата културе и уметности српске средњевековне државе. Манастир је као своју владарску задужбину и маузолеј подигао деспот Стефан Лазаревић, окупивши том приликом најзначајније уметнике региона који су учествовали у његовом зидању и живописању. Сакривен у брдима Кучајских планина, окружен зидинама са једанаест величанствених кула, био је духовно уточиште у чијем су се скрипторијуму писале и преписивале књиге. Овај најлепши изданак српске културе обојио је јесен средњег века на Балкану лаписом и златом који и даље трепере са великанствених фресака манастирске цркве Свете Тројице.

Карађорђев конак у Тополи и Краљевски маузолеј на Опленцу пружају слику о напорима да се српска држава ослободи након вишевековне потчињености Османском царству као и да се потомци народног вожда Карађорђа који је повео Први српски устанак утврде као носиоци српске а потом и југословенске државе. У комплексу који је формиран на врху купастог брда одакле се пружа поглед на винограде и мила пространства Шумадије издваја се црква Светог Ђорђа, зидана мермером, украшена мозаиком, у којој су своји вечити санак нашли чланови владарске династије Карађорђевић.

На крају дана посетићемо једну од многих локалних винарија у којима настају најквалитетнија вина српске Тоскане, где је винова лоза почела да се узгаја у време старих римљана . Ту ћемо бити у прилици да кушамо пар одабраних сорти вина, нека од преко 700 варијанти колико их у Србији има.

Туристички водич и организатор
Др Милан Просен


Програм екскурзије

08:30 Студентски трг – окупљање
09:00 Полазак у Манасију
10:30–12:00 Манастир Манасија
12:00–13:30 Вожња до Тополе
13:30 Обилазак Карађорђевог комплекса у Тополи
14:30–15:30 Обилазак Опленца
16:00–17:30 Посета винарији Александровић
19:00 Долазак у Београд