О конференцији

Друга међународна конференција Факултетa примењених уметности у Београду
SmartArt – Уметност и наука у примени: „Искуство и визија”
Српска академија наука и уметности, Београд, 23–25. 09. 2021.

Друга међународна научно-стручна конференција Факултета примењених уметности SmartArt – Уметност и наука у примени: „Искуство и визија“ одржана је 23–25. 09. 2021. године. Основна сврха конференције је успостављање међународног форума за размену искустава и визија насталих као резултат међусобног повезивања и интеракције примењених уметности и науке, која је у савремено доба све интензивнија и отвара нове путеве уметничког и научног развоја. Конференција је привукла пажњу домаће и иностране јавности, те је упркос пандемијом отежаних услова на конференцији учествовало 126 аутора из 13 земаља света. 

Увод у Конференцију представљала је изложба СмартАрт, одржана у галерији N.О Concept, од 10. до 23. септембра. Кустоскиња изложбе била је историчарка уметности Милица Перић, а радови су одабрани на основу пристиглих предлога наставника и сарадника ФПУ. У одабиру радова је учествовао Уметнички савет изложбе. Сви радови на изложби су на својствен начин приказали симбиозу уметности, дизајна, науке, технологије. Циљ изложбе је био да се пружи простор, контекст и подршка за видљивост истраживачких и иновативних пракси младих аутора, па су тако учесници изложбе већином били студенти или алумнији Факултета примењених уметности, који су изложене радове и пројекте завршили у оквиру основних, мастер или докторских студија.

На вишеструке нераскидиве споне примењене уметности и науке указао је у свом говору приликом свечаног отварања академик Милан Лојаница, истичући значај конференције Факултета примењених уметности, којој је САНУ дала своју подршку и која је обезбедила покровитељство Одељења уметности САНУ. Обраћајући се окупљенима академик Лојаница указао је на то да је досадашњи назив Одељења Ликовне и музичке уметности промењен у складу са све већом свешћу коју имамо о значају примењене уметности, чему значајно доприноси ФПУ и конференција СмартАрт, те да је Одељење уметности недавно први пут у свом дугом истрајавању проширило свој састав уметницима из ових некада граничних области уметности. Окупљенима су се у име ФПУ обратили проф. Милош Илић продекан за међународну сарадњу и доц. др Милан Просен председник Организационог одбора конференције апострофирајући комплекстност креативних спона најновијих научних истраживања и савремене уметничке праксе као и неопходност проучавања и заштите баштине из домена примењене уметности, што се одразило на комплексни програм конференције.

Пленарна предавања одржали су еминентни научници проф. Др Рудолф Клајн (Будимпешта) и проф. Др Стефано Ридолфи (Рим) као и прослављени дизајнер и алумни Факултета примењених уметности Сава Чвек (Бостон).

Учесници конференције излагали су у осам тематских области: Историја и теорија примењених уметности, Заштита културног наслеђа, Примењена уметност и дигиталне технологије, Примењена геометрија у уметности, Нови материјали и технологије у примењеној уметности и дизајну, Просторни и обликовни аспекти дизајна, Терминолошки изазови у примењеној уметности, и Едукативни аспекти примењених уметности. Учесници су резултате својих истраживања износили на паралелно одржаваним сесијама током 23. и 24. септембра. За учеснике који нису били у могућности да уживо похађају конференцију био је омогућен систем директног онлајн укључивања и презентације, а за отварање конференције и пленарна излагања био је обезбеђен симултани превод реализован подршком професора Филолошког Факултета.

Другог дана конференције у поподневним часовима за учеснике је организовано разгледање Београда, а завршетак конференције обележила је стручна екскурзија у манастир Манасија и Краљевски маузолеј на Опленцу чиме је иностраним учесницима омогућено дубље упознавање са нашим националним културно-уметничким наслеђем.

Препознавајући у сложеном програму догађаја иновативан и квалитативан допринос развоју и афирмацији науке и уметности, манифестацију SmartArt – Уметност и наука у примени. „Искуство и визија“ подржали су САНУ, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасаде Мађарске, Италије и Француске, Француски институт, Мађарски и Италијански културни центар, Културни центар Београда, Музеј савремене уметности и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“. Покровитељ Друге конференције Факултета примењених уметности било је Одељење уметности САНУ.

Својим научним, стручним и уметничким кредибилитетом конференцији су допринели чланови међународног Научног и Уметничко-струковног одбора, а њену иницијативу и реализацију својим преданим радом изнедрили су чланови Организационог одбора конференције.

SANU
Зграда Српске академије наука и уметности, где је одржан главни програм конференције